Safari quiz: 10 fun animal riddles

Cape ground squirrel at Augrabies Falls National Park

1. I have an unfair advantage when it is warm and sunny, and I use parts of my body to remain in the shade. I am…?

A. An elephant.

B. A ground squirrel.

C. A giraffe.

D. A hippo.

2. I can sometimes be confused with “Jabulani”, the World Cup 2010’s official match ball. What am I?

A. Porcupine.

B. Hippo.

C. Pangolin.

D. Black mamba.

3. My Australian pal is also a great athlete, yet I am much smaller in size. Any guesses?

A. Rabbit.

B. Springbok.

C. Tiger.

D. Springhare.

4. In Walt Disney’s “Lion King”, I am Pumba’s best friend.

A. Suricate.

B. Lion.

C. Mandrill.

D. Yellow-billed hornbill.

5. I have the most recognizable “laugh” of the African bush?

A. Yellow baboon.

B. Hunting dog.

C. Koala bear.

D. Spotted hyena.

6. In Afrikaans, my name literally means “Earth pig”. I am…

A. The bushpig.

B. The aardvark.

C. The warthog.

D. The elephant shrew.

7. My closest living relative is the World’s largest land mammal, yet our looks are light years apart. I’d certainly need some serious “extreme-makeover” to resemble him! Who am I?

A. The black rhinoceros.

B. The serval cat.

C. The hyrax.

D. The leopard.

8. I am the only African animal that makes a “prayer” before having a bite. Find me if you can.

A. Kudu.

B. Buffalo.

C. Praying mantis.

D. Warthog.

9. I can “dive”, but do not take it literally. I am…

A. The common duiker.

B. The sitatunga.

C. The waterbuck.

D. The giant kingfisher.

10. Safari guides and big cat predators sometimes see me as the “McDonald’s” of the bush! Who am I?

A. The sable antelope.

B. The lesser bushbaby.

C. The impala.

D. The zebra.

Need a hint? Check out my “bum beauty contest“! 🙂

Want to Know the Answers?

Please comment below with your answers. Solutions will be revealed in the discussion. 😉

13 thoughts on “Safari quiz: 10 fun animal riddles”

    1. Hi Morkel,

      Looks like we have our winner: 10/10, well done! 🙂

      I agree that you do have “unfair” local knowledge…but still, as you said as well some of the questions were quite tricky, so thumbs up to you! 😉

      Cheers,

      Michaël

  1. 1B 2C 3B 4A 5D 6B 7C 8D 9D 10D

    Suricate threw me 0 I had to look it up and I have never seen Lion King

    1. Thanks for your honesty Bill…7/10 for you! 🙂

      To give you a clue, one of your correct answers would give a 9/10 to Kristina! But unfortunately, you both stumbled on question 9! Please read the “do not” part carefully. Hint, hint… 😉

      Hasta luego!

  2. Hi Kristina,

    Thanks for your answers…close…but no cigar! 🙂

    8/10 so far…great effort! 🙂

    Any ideas where you might’ve made mistakes? 😉

    Cheers,

    Michael

Leave a Comment

Your email address will not be published.